Kruche ciasto możemy wykonać korzystając z gotowej mieszanki np. firmy Celiko według przepisu podanego na opakowaniu. Polać masą budyniową.

Bukiet róż:

• około 7 – 8 jabłek z czerwoną skórką, najlepiej odmiany deserowej
  • 3 szklanki wody
  • świeżo wyciśnięty sok z 1,5 cytryny
  • 200 g cukru

Do garnuszka nalać wodę, sok z cytryny i cukier. Wymieszać, zagotować.

W międzyczasie z jabłek usunąć gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki i nie obierać. Nożykiem lub szybciej, np. przy pomocy mandoliny do warzyw pokroić jabłka na 2 mm plasterki. Plasterki przełożyć do gorącego syropu cukrowego (jeśli wody będzie zbyt mało można dolać) i chwilę pogotować (1 lub 2 minuty).

Uwaga: długość gotowania zależy od gatunku jabłek. Gotowe plasterki jabłek powinny być miękkie i plastyczne, nie mogą jednak się rozpadać. Odcedzić  i wystudzić plasterki.

Układać po 6 plasterków jabłek, w taki sposób by na siebie zachodziły. Następnie je zwinąć formując różę. Uformowane róże układać na wystudzonym budyniu, wciskając je w budyń. Dzięki temu zachowają kształt i nie rozwiną się podczas krojenia tarty.

Tarta bukiet róż