Składniki na bezę

  • 250 g drobnego cukru
  • 180 ml białek z 6 średnich jaj
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem

  • 200 g serka mascarpone
  • 200 ml tłustej śmietany 30 lub 36%
  • 4 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii ziarenka z niej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo

  • 5 sztuk fig, ale można użyć dowolnych owoców
  • płatki migdałów do dekoracji
  • liście mięty

Wykonanie

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 140 st C.

  2. Do miski miksera wlać białka, ubić je na sztywną pianę.

  3. Do piany dodajemy po 1 łyżce cukru dokładnie ubijając po dodaniu każde.  Po dodaniu ostatniej łyżki cukru, należy ubijać jeszcze 4 minut, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, całość miksować jeszcze przez około 2 minut.

  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze odrysować okrąg o średnicy 19 cm, na narysowany okrąg nałożyć pianę, szybko rozsmarować dolną warstwę, na górę nałożyć pozostałą część piany, łyżką zagarnąć pianę z boków i wyciągnąć ku górze, tworząc dekoracyjne ślady.

  5. Ubitą masę z białek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 st C, po około 20 minutach należy zmniejszyć temperaturę do 110 stopni,  bezę suszymy przez 60 do 90 minut, po tym czasie trzeba wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezę do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.

Przygotowanie kremu

  1. Śmietanę ubijamy na sztywno.

  2. Do miski wkładamy mascarpone, cukier, ziarenka z wanilii i ekstrakt, miksujemy, na koniec dodajemy ubitą śmietanę. Delikatnie łączymy produkty.

  3. Na wierzch wystudzonej bezy nakładamy krem, a na nim układamy pokrojone w ósemki figi lub inne owoce.

     Pavlova z figami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *