SKŁADNIKI

  • 1 koncentrat ciasta drożdżowego np. Celiko 200 g + dodatkowa mąka aby ciasto było odpowiedniej konsystencji.
  • 1 jajo
  • 200 g twarogu śmietankowego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Celiko
  • olej do smażenia np. Olej Kujawski

WYKONANIE

  • Do miski przesiej koncentrat mąki, cukier wanilinowy wbij jajo i włóż twaróg.
  • Wyrób ciasto, aż będzie gładka, jednolita, błyszcząca masa.
  • Ciasto rozwałkuj i wytnij oponki (większe kółko szklanką a mniejsze najlepiej nakrętką).
  • Oponki pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  • Rozgrzej tłuszcz na patelni.
  • Oponki smaż w głębokim tłuszczu do momentu, aż będą miały złoty kolor z dwóch stron.
  • Usmażone odkładaj na papierowy ręcznik, w celu pozbycia nadmiaru tłuszczu.
  • Gotowe posyp cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *