Chleb bezglutenowy

500 g mieszanki mąk bezglutenowych do pieczenia chleba ( można skorzystać z gotowej mieszanki )

2 łyżki oleju roślinnego,

450 g wody ( koniecznie ciepłej),

ok. 1-2 łyżeczki cukru (można nie dodawać),

1 opakowanie (7 g) drożdży instant,

1 łyżeczka soli

Wymieszaj w misce: mąkę, sól, drożdże i cukier (ważne by nie sypać bezpośrednio soli na drożdże). Dodaj wodę. Wszystkie składniki zmiksuj (około 5-10 minut) aż do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany. Pod koniec dodaj olej.
Gotowe ciasto wylej do wysmarowanej formy. Przykryj najlepiej lnianym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu przez około 40 minut (do wyrośnięcia).
Następnie, do rozgrzanego piekarnika włóż żaroodporne naczynie z niewielką ilością wody (by zaparował piekarnik). Przed wstawieniem foremki do piekarnika, wyrośnięte ciasto delikatnie posmaruj wodą.
Chleb piecz w temperaturze 200-220° C przez około 35-40 minut. Wypieczony chleb od razu wyjmij z foremki, by odparował.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *